Pagina's

Boekweit

Om direct een dreigend misverstand uit de wereld te helpen, meld ik nu al dat boekweit (Fagopyrum esculentum) geen graan is, maar de ongeveer zes millimeter grote zaadjes van een struik. Je kunt het daarom vergelijken met zonnebloempitten. Het gevolg daarvan is dat boekweit geen gluten bevat en dus perfect past in een glutenvrij dieet.
Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie. Het is een middelhoge, rechtopstaande, eenjarige zomerbloeier. De plant bloeit met witte tot roze bloemen, samengevoegd in pluimpjes. De driekantige zaden lijken op beukenootjes, wat het eerste deel van het woord 'boekweit' verklaart. Het tweede deel, weit, is een oud woord voor 'tarwe'. Zelfs de Engelsen hebben met buckwheat datzelfde woord van ons geleend.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Fagopyrum, is een combinatiewoord. In het Latijn was fagos 'beuk' en in het Grieks was puren (πυρήν) was 'kern' of 'pit'. Samengevoegd is dat dus 'beukenoot'. Het tweede deel, esculentum, is een vorm van het Latijnse werkwoord edere, wat 'eten' betekent.
De wortels van boekweit stonden oorspronkelijk in zuidoost-China, waar het al zo'n 6,000 vChr werd verbouwd. Het viel zo in de smaak dat het de hele wereld overtrok. Rond 5,300 vChr was het al aanbeland in Finland, meegenomen tijdens een van de vele volksverhuizingen.

In ons land werd boekweit in de 17de en 18de eeuw voornamelijk verbouwd op afgebrand hoogveen. Het was het enige gewas dat nog een beetje op die arme gronden kon gedijen. Tegenwoordig is de opbrengst te gering om de verbouw van boekweit in ons land rendabel te krijgen.

Ooit was het dus een belangrijke bron van noodzamelijk voedingsstoffen, maar die functie is na verloop van jaren overgenomen door de aardappel, die onooglijke ingedroogde bollen die Columbus meenam naar Spanje van zijn reizen naar Zuid-Amerika.

Je zou dus kunnen verwachten dat boekweit in de Lage Landen zo'n beetje uit het straatbeeld is verdwenen, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er handel in gezien werd. Ons land is namelijk wereldmarktleider op het gebied van handel in boekweit. Vooruitgang is namelijk niet altijd vooruit, maar soms ook cyclisch en daar profiteert boekweit van. Tegenwoordig wil men 'eerlijk' eten op het bord en wil men van exotische gerechten genieten. Aan die eisen voldoet boekweit met gemak.
Pasta van boekweit? In Japan is soba populair, dunne noedels op basis van boekweit, die daar nog steeds dienst doen in hun noedelsoep, hun traditionele basisvoedsel. Het gebruik stamt uit de Tokugawa periode (1603 tot 1868), toen iedere wijk meerdere 'restaurants' had waar men deze voedzame soep serveerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten