Pagina's

Notenallergie

Vrijwel alle voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong bevatten eiwitten. Voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het menselijk afweersysteem op die eiwitten. De specifieke eiwitten, die een afweerreactie veroorzaken, noemen we allergenen.

Door het lichaam worden deze allergenen ten onrechte als indringers gezien en het afweersysteem reageert hierop door het aanmaken van antistoffen. Elke keer als het allergeen wordt herkend, komen de antistoffen direct in werking. Dit heet ‘sensibilisatie’. Deze antistoffen noemen we Immunoglobulin E ofwel IgE. Elk allergeen heeft zijn eigen specifiek IgE. Als reactie komen allerlei stoffen in het lichaam vrij, waaronder histamine. Dit noemen we de allergische reactie.

In principe kan ieder voedingsmiddel, dat eiwit bevat, een allergische reactie opleveren, maar er zijn een aantal die vaker dan gemiddeld problemen opleveren. Dat zijn pinda's, noten, soja, melk, eieren, tarwe, vis, schaaldieren, mosterd, sulfieten en sesamzaadjes. De eerstgenoemde acht zorgen voor 90 procent van de gevallen.

Om een allergie te voorkomen was lange tijd is het standaard voedingsadvies geweest je baby niet te vroeg pap, koemelk, noten of vis te geven. Maar kinderen die al vroeg pindakaas krijgen, hebben juist veel minder vaak pinda-allergie dan kinderen die pinda’s hebben vermeden. Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat pindakaas en andere potentiële allergenische voedingsmiddelen zo vroeg mogelijk in het dieet van baby's zouden moeten worden opgenomen, want juist dan wordt voedselallergie voorkomen[1],[2],[3]. Het wordt intussen ook aanbevolen om baby's, die borstvoeding krijgen, zo snel mogelijk een botenhammetje met pindakaas aan te bieden[4].

Meer over allergenen in voedsel en cosmetica is hier te lezen.

[1] Du Toit et al: Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy in New England Journal of Medicine – 2015
[2] Du Toit et al: Effect of Avoidance on Peanut Allergy after Early Peanut Consumption in New England Journal of Medicine – 2016
[3] Du Toit et al: Prevention of food allergy in Journal of Allergy and Clinical Immunology – 2016
[4] Perkin et al: Enquiring About Tolerance (EAT) study: Feasibility of an early allergenic food introduction regimen in Journal of Allergy and Clinical Immunology – 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten